Sommige ontdekkingen worden bij toeval gedaan, zoals de ‘Zeven ontdekkingen die bij toeval zijn gedaan (1)‘ in KIJK Magazine. Maar ik ben een planner en wacht niet graag op het toeval. Ik zoek actief naar nieuwe werkvormen door touwtjes aan elkaar te knopen. Door inzichten en ervaringen bij de ene klant te combineren met technieken uit een boek. En door persoonlijke ervaringen en inzichten toe te passen op een complex vraagstuk. De kracht van kruisbestuiving!
Zo lag ik afgelopen week weer eens op een matje zwetend naar de wijsheden van mijn Pilatesjuf te luisteren, toen ik ineens de universaliteit in haar woorden hoorde. En terwijl iedereen zijn benen in de lucht gooide, had ik zo’n moment van kruisbestuiving en was ik afgeleid door de inzichten van haar drie ‘stokpaardjes’:
- Lengthen before you strengthen
- Klachten komen vaak juist door onderbelasting (en niet door overbelasting)
- Dames, jullie zijn klaar voor de bikini (of galajurk in kersttijd)
Het is zonde om deze kruisbestuiving voor mezelf te houden. Dus deel ik graag met je wat we volgens mij kunnen leren van Pilates en in het bijzonder van mijn bijzondere Haagse docent Jolanda van K’dans.
Kruisbestuiving 1: Lengthen before you strengthen
“Reik je vingers nog verder en strek je voet, dan voel je de rek nog meer. Eigenlijk is het een flos.” Ik balanceer in de lengte op een roller, terwijl ik al kreunend mijn bindweefsel de ruimte geef. Bindweefsel is steunweefsel dat steun geeft aan ons lijf en onze organen beschermt. Vanwege deze steunfunctie is het verlengen van bindweefsel cruciaal. Met het verlengen – het ruimte maken – komen alle lijnen en onderdelen terug op de juiste plek. Waarna je deze sterke positie consolideert door een krachtoefening.
Als ik dan een parallel trek naar mijn werk, besef ik ineens dat ruimte maken in een team precies daarom zo belangrijk is. Je wilt dat de lijnen kloppen, de onderdelen op de juiste plek staan wanneer je het systeem versterkt en verankert.
Tip: Geef ruimte om belangrijke momenten te organiseren en geef ruimte voor die collegiale intervisie om met elkaar te leren. De benen-op-tafel-sessies over dat onderwerp waar je het al zo lang over moet hebben met elkaar, tijd voor het teamuitje of gewoon gezellige laagdrempelige teammomenten.
Kruisbestuiving 2: Klachten komen vaak juist door onderbelasting (en niet door overbelasting)
Jolanda voegt altijd iets toe aan het programma wat we nog niet aankunnen. Voor de Pilateskenners: een teaser, boomerang of neck-pull. Ze begeleidt ons feilloos in het niet kunnen met een van haar magische wijsheden: “Lukt het niet? Doet het ergens zeer? Pas de oefening aan, maar blijf wel bewegen. Het risico bij pijntjes is dat je juist gaat stilzitten. En omdat je stilzit, krijg je meer klachten, waardoor je nog minder gaat doen. Het nietsdoen leidt dan tot (verergerde) klachten.”
Maar door die kleine oefeningen worden we langzaam maar zeker toch sterker en ineens kunnen we het wel! Hoera! Waarna Jolanda alweer de volgende, nieuwe oefening toevoegt aan onze ontwikkellijst.
Ik zie een verband met een bore-out van werk. Die ontstaat door onderbelasting, verveling en desinteresse. Dit kan komen door routinematig werk, werkzaamheden onder het niveau of weinig mogelijkheden voor zelfontwikkeling. Kortom, er is geen uitdaging, geen groei, geen wrijving.
Zo’n bore-out kan ook een team overkomen. Wanneer de overleggen routinematig worden ingevuld. Er geen uitdagingen zijn. En licht lastige onderwerpen worden vermeden. Ik zeg bewust licht lastig, want als er echt problemen zijn, kan het team er niet meer omheen en schakelen ze bijvoorbeeld mij in voor teamcoaching. Door de onderbelasting is er te weinig kracht om de dan torenhoge uitdaging met elkaar op te pakken.
Tip: Zet standaard een teamuitdaging op het programma. Niet zo hoog dat het voelt als een muur waar jullie niet overheen komen. Maar ook geen drempel waar jullie ongemerkt overheen stappen. Kies voor de hoogte van een schutting waar je eerst je tas over moet gooien om je handen vrij te hebben om te klimmen.
Kruisbestuiving 3: Dames, jullie zijn klaar voor de bikini (of galajurk in kersttijd)
Ook deze wijsheid komt geregeld langs in de Pilatesles. Nu zijn bikini en galajurk over het algemeen geen werkoutfit. Ook geen outfit die ik dagelijks draag of die mijn Pilatesklasgenoten dagelijks aantrekken. Maar wat Jolanda ons wil meegeven, is dat we er fantastisch uitzien en dat we dat mogen showen. Dus in plaats van bedekken wat in jouw ogen nog niet perfect is, juist geloven in je eigen schoonheid en deze laten zien.
Op die manier is jouw team ook bikiniproof. Want ook al loopt niet alles even soepel en zijn er verbeterpunten, is er altijd iets positiefs te vinden. Al is het maar dat iedereen komt opdagen of jullie in ieder geval gezamenlijk grappen kunnen maken over de directie.
Tip: Begin de dag met het benoemen van de schoonheid van jouw team. Het maakt daarbij niet uit of je dat hardop in de groep doet, tegen een teamgenoot, collega of gewoon tegen jezelf. Met het zien en bekrachtigen van wat er wel is, krijg je steeds meer oog voor de schoonheid in je team.
Wijze les
Wat een Pilatesles dus niet alleen in werking zet in mijn lijf, maar ook in mijn hoofd. Hoe een Pilatesles dan ook een wijze les wordt. Kennis floreert door die momenten van kruisbestuiving… Zoek dus juist die momenten op, want er zijn overal bloemen voor wie ze wil zien.